Consideracions prèvies

Per a realitzar aquest curs es requereixen uns coneixements i destreses bàsiques en el domini de l'entorn Windows i d'Internet. En concret convé estar familiaritzat amb operacions com crear carpetes, copiar fitxers, canviar els noms de fitxers i carpetes, instal·lar programes, comprimir i descomprimir amb el WinZip, navegar per la web, enviar i rebre missatges de correu electrònic...

Abans d'iniciar el curs cal haver adquirit els coneixements bàsics en la creació i tractament d'imatges i so digital. En el Pla de Formació Permanent del Departament d'Ensenyament s'ha programat aquest curs conjuntament amb els mòduls comuns Elements de disseny, Imatge digital i So digital.

Objectius del curs

Els objectius principals del curs són:

- Conèixer l'entorn Clic 3.0 i les seves possibilitats didàctiques.

- Realitzar activitats en les diverses modalitats que ofereix el programa.

- Integrar recursos multimèdia en materials didàctics.

- Programar seqüències d'activitats organitzades en paquets.

- Retocar i adaptar materials existents a requeriments didàctics específics.

- Familiaritzar-se amb el funcionament del sistema d'informes i seguiment de progrés dels alumnes.

Estructura del curs

El temps necessari per a realitzar el curs complet s'estima en unes 60 hores. El curs consta de set mòduls i un projecte final:

 

Mòdul TC01 (elements de disseny)6 hores
Mòdul TC02 (imatge digital)6 hores
Mòdul TC03 (tractament del so digital)6 hores
Mòdul 16 hores
Mòdul 26 hores
Mòdul 36 hores
Mòdul 46 hores
Projecte final18 hores

 

Els tres primers mòduls (que són comuns a altres cursos de la SGTI) s'organitzen a partir d'un conjunt de pràctiques on s'intercala l'explicació dels continguts.

Els quatre darrers mòduls tenen aquesta estructura:

A. Un document principal on s'expliquen els continguts del mòdul.

B. Un conjunt de pràctiques comentades pas a pas. Convé realitzar-les en l'ordre que es proposa, ja que sovint en una pràctica s'aprofiten materials creats en les anteriors.

C. Una proposta d'exercicis a realitzar, que haureu de realitzar i enviar al tutor o tutora del curs per correu electrònic.

 

Al final del curs haureu d'elaborar un projecte consistent en un paquet d'activitats que caldrà enviar també al tutor o tutora per tal de superar una avaluació positiva del curs.

Lliurament dels exercicis

Abans d'enviar els vostres materials cal comprimir-los en format ZIP (utilitzant el WinZip o alguna eina similar).

Els materials corresponents als exercicis de cada mòdul s'han d'enviar junts, comprimits en un únic fitxer ZIP que cal annexar a un missatge de correu electrònic adreçat al tutor o la tutora del curs. És important fer constar en el missatge el vostre nom i adreça de correu electrònic, així com el mòdul al qual pertanyen els exercicis que s'envien i una breu descripció del seu contingut.

Requisits de programari

Tot i que el programa Clic funciona també en entorns Windows 3.1, els materials d'aquest curs s'han dissenyat per a un ordinador multimèdia equipat amb el Windows 95, 98, NT o 2000.

Convé repassar que els controladors de la targeta de so estiguin ben instal·lats i configurats, així com les connexions i el correcte funcionament dels altaveus i el micròfon.

Per a realitzar les pràctiques i els exercicis del curs cal disposar del programari següent:

  • El programa Clic 3.0, que podeu trobar al CD-ROM "Sinera" o descarregar des del Racó del Clic.
  • Un editor gràfic que permeti enregistrar en els formats GIF i BMP. Us recomanem el Paint Shop Pro, que podeu descarregar també des de la secció de recursos del Racó del Clic.
  • Un editor de sons que permeti enregistrar a diferents resolucions i manipular les ones. Una bona opció pot ser el programa CooolEdit 96, que trobareu també a la secció de recursos del Racó del Clic.
  • La utilitat WinZip, que us permetrà descomprimir els materials que us lliurarem i enviar comprimits els vostres exercicis per tal d'estalviar ocupació de disc i temps de connexió a Internet.
  • També hauríeu de descarregar i imprimir el manual de la versió 3.0 del Clic, que trobareu al CD-ROM "Sinera" i a la secció d'informació del Racó del Clic.

Organització dels fitxers

Abans de començar el curs és convenient preparar al disc dur un conjunt de carpetes que ens serviran per a emmagatzemar-hi els fitxers de les pràctiques i els exercicis.

El Clic acostuma a instal·lar-se a la carpeta C:\CLIC. Dins d'aquesta carpeta hauríeu de crear-ne una altra anomenada CursClic.

Dins de CursClic cal crear cinc carpetes, anomenades Modul1 (sense accent!), Modul2, Modul3, Modul4 i Projecte.

Dins cadascuna de les quatre primeres carpetes cal crear-ne dues més, amb els noms Practica (també sense accent) i Exercici.

Tot plegat hauria de quedar així:

A l'inici de la primera pràctica de cada mòdul hi ha un fitxer ZIP que conté els materials necessaris per a realitzar-la. El contingut d'aquests fitxers ZIP s'haurà de descomprimir dins de la carpeta "Practica" corresponent a cada unitat.

També en alguns dels exercicis s'inclou un fitxer ZIP, que caldrà descompactar a la carpeta "Exercici" del mòdul corresponent.